Konturiranje lica

Lijepi pozdrav svima! 🙂
Na ovu prvu adventsku nedjelju želim vam svima punoo ovog lijepog predblagdanskog raspoloženja – čekamo Božić. 🙂 Osim toga, danas s vama želim razgovarati o konturiranju lica. Stoga ako želite saznati nešto više o tom postupku, nastavite čitati. 🙂

Male (javne) tajne konturiranja
Izraz konturiranje možete već neko vrijeme čuti na različitim mjestima, Youtube, Instagram, Facebook, blogovi, poznate web stranice… Svi pričaju o nečemu novom kao što je konturiranje. No, je li zaista novo?
Poznate su glumice još u 1920. i 1930. imale konturirano lice. Jedna od njih je i Marlene Deitrich koja je voljela naglasiti prirodne crte svoga lica. Dakle, konturiranje seže kroz veliki dio povijesti make up-a.
Ovih dana gledam slike na Instagramu i svakih nekoliko iskoči slika za koju ja pomislim: “Gle, opet Kim K.” I nikad nije. Svi već znaju koliko intenzivno njezin mua konturira njezino lice, no da sada svi tako konturiramo lice? To nema smisla. Osim toga, znate li da većina videa koje gledate i slika konturiranih lica u prirodi izgledaju užasno? Postoji šminka za fotografiju i za snimanje koja je jaka i intenzivna i uživo nikako ne izgleda dobro, a da je prirodna na slikama gotovo ništa ne bi primijetili. Zato se ne brinite ukoliko vas makeup ne izgleda kao u nekom tutorialu po kojem ste radili. 

Kako konturirati lice?
Princip konturiranja je jednostavan i vjerojatno ste već to radili, a možda ne znate da jeste.
Cilj je istaknuti odredene crte lica ili prikriti neke, točnije, ispraviti ih.
Najjednostavnije kako ćete postići konturiramo lice je prahastim proizvodima i to tako da nanesete proizvod uz rub linije kose (kako biste vizualno smanjili čelo) i malo niže, zatim ispod jagodica kako biste stvorili sjenu što će stvoriti privid da su vam jagodice višlje nego što jesu i već ćete time dobiti drukčiji oblik lica. Ukoliko želite da vam brada izgleda više “špicasto”, nanesete proizvod na rub čeljusti. Time ćete vizualno suziti bradu i izgledati mršavije ako to želite.
Konturirati možete i nos. Manjim kistićem nanesete proizvod od obrva uz rub nos i povučete ravne linije s obje strane. Ispod nosa linije spojite, a ako želite dojam ” prcastog” nosa, malo proizvoda nanesite odmah iznad vrha nosa, tako da sam vrh ostane netaknut.
Konturiranje očiju je meni najdraža vrsta konturiranje i odnosi se na to koliko ćete produžiti svoje oči, koliko ćete “udubiti” oči i slično.
 Na dijelove lica koja želite da izgledaju “izbočeno” stavit ćete highlighter. To su najčešće vrh nosa, malo iznad usne kako bi izgledale veće i vrh jagodica.
Također, rumenilo dodaje, osim svježine, i neke crte lica pa njega nanosite preko konture lagano i do vrha obraza tako da se lagano nasmiješite sami sebi u ogledalu. 🙂
Sve ovo nabrojano nanesite u manjim količinama za što prirodnije, jer zaista je manje više, a s više je previše. 😉
Čime konturirati?
Na tržištu sad već postoji velika količina proizvoda za konturiranje. Cijene su različite i ovise uglavnom o brandu. No, mislim da su ti proizvodi namijenjeni baš za konturiranje čista glupost i izvlačenje novca. Znate li da lice možete konturirati običnim sjenilom za oči? Jedna od trenutno najpopularnijih YouTube makeup gurua Nikkietutorials svoje lice često konturira NYX sjenilom za oči. Dakle, uopće nije važno imate li proizvod baš za konturiranje ili ne, važne su nijanse, a još važnije od toga je kako ćete to učiniti.
Moje prirodno konturiranje za svaki dan
Dakle, ja najčešće koristim BB kremu kao podlogu, no ista stvar za puder. Moj najdraži je Catrice Mousse o kojem ćemo u nekim drugom postu. Nakon što pripremim lice, stavljam podlogu i korektor i sve to matiram s puderom u prahu. Ovaj korak ne preskačite, čak i ako ne konturirate. Ukoliko konturirate i preskočite stavljanje pudera u prahu, kamenu, proizvod kojim konturirate će se previše uhvatiti za lice i nećete moći blendati i raditi s njim. Dobit ćete nered.
Nakon, matiranja i “zaključavanja” svega na red dolazi konturiranje. Najčešće samo malo bronzerom s hladnim podtonom naglasim jagodice i stavim malo na čelo, jer mi je visoko. Bradu ne konturiram jer smatram da nemam potrebe za tim, a nos ne konturiram jer rijetko imam vremena, a mislim da je to najteži dio lica za konturiranje. Ukoliko vidim da sam se zaigrala previše, puder u prahu nanesem na dio gdje sam se zaigrala i ostavim da stoji neko vrijeme, a zatim samo velikim kabukijem maknem sve, tzv.baking. 
Dodajem svoje rumenilo na obraze na gore opisan način i zatim highlighter na vrh jagodica. Zbog masne kože ne dodajem ga nigdje više.  
 Ukoliko pravim baš konture, radim sve isto, samo što kosim kistićemdodajem proizvod tako da počenm uz sami rub kose pa prema sredini lica. Ako niste sigurni gdje nanijeti konturu, napravite jedan dobar “duck face” i vaše lice će vam samo pokazati gdje su vam jagodice. 🙂
Na ovoj slici možete vidjeti lagane konture koje su uvelike promijenile izgled mog lica. Kao što sam već rekla, ovo je prirodno konturiranje, stoga fotoaparat može uhvatiti samo dio.
Koje sam proizvode koristila za konturiranje na slici:

Kao zaključak, rekla bih da svi možemo konturirati svoje lice, a ne izgledati svi isto. Cilj šminke je naglasiti svoju prirodnu ljepotu, sakriti ili ispraviti nešto što nam nije najdraže, a ne mijenjati svoje lice u potpunosti. Vjerujem da ste i sami primjetili koliko slojeva i slojeva i slojeva ljudi stavljaju na lice. No, ako neki od vas ipak baš tako vole, onda to i trebate raditi. Tko vam može zabraniti, ako je to nešto što vas veseli. 🙂
Hvala vam na čitanju i ovog posta i ako imate bilo kakvih komentara, pitanja, želja, kritika, ostavite ih tu ili na mom Instagram profilu. 🙂

xo, M.

You Might Also Like

3 Comments

  1. Meg

    Primijetila sam da uvijek ispadnu duži 😀 ali onda sam se sjetila da ovo, osim što radim iz ljubavi, radim i da podijelim informacije koje "imam". Zato sam počela stavljati male "naslove" tako da, ako nekoga ne zanima sve, ne mora čitati sve. :)Hvala ti na ovim predragim komplimentima, to mi je još dodatna motivacija! 🙂

  2. Unknown

    E ovako, draga Megi. Već sam se pripremila na duži post, ali tvoje postove mi je gušt čitati jer su sveobuhvatni, a zanimljivi. Za konture lica sjenilom se potpuno slažem, jer i sama to radim. Ti si preslatka, a ja sam si screenshotala cijeli tvoj post da ga tu i tamo u nekoj gužvi dodatno upijem. Svaka čast.

  3. Unknown

    E ovako, draga Megi. Već sam se pripremila na duži post, ali tvoje postove mi je gušt čitati jer su sveobuhvatni, a zanimljivi. Za konture lica sjenilom se potpuno slažem, jer i sama to radim. Ti si preslatka, a ja sam si screenshotala cijeli tvoj post da ga tu i tamo u nekoj gužvi dodatno upijem. Svaka čast.

Leave a Reply